WOOK jest siecią restauracji typu casual dining specjalizującą się w daniach kuchni azjatyckiej. Pierwsza restauracja pod tym szyldem powstała 14 lutego w 2005 r. w Łodzi, by w ciągu trzech lat rozrosnąć się o kolejne lokale i przekształcić się w sieć. Na początku 2008 r. restauracje WOOK dołączyły do grupy Sfinks Polska, zarządzającej obecnie także sieciami Sphinx i Chłopskie Jadło.
Restauracje WOOK wyróżniają się nowoczesnymi, ciekawymi wnętrzami. Tworzą one komfortowe warunki dla spotkań biznesowych, jak i lunchu czy kolacji w gronie najbliższych.
Znakiem rozpoznawczym restauracji WOOK są znajdujące się na sali wyspy, gdzie kucharze przygotowują dania. W ten sposób goście, oczekując na zamówienie, mogą na żywo obserwować mistrzów kuchni siekających składniki, czy podrzucających potrawy na patelniach, spod których nierzadko buchają płomienie.
Pierwotnie restauracje WOOK specjalizowały się wyłącznie w kuchni chińskiej, jednak w 2013 r. oferta kulinarna sieci została rozszerzona o bogactwo smaków charakterystycznych dla innych regionów Azji, w tym o potrawy szczególnie popularnej na całym świecie kuchni tajskiej. Obecnie w ramach sieci WOOK działa, restauracja znajdująca się w
Gdańsku.